OLIJVENSALADE

Deze frisse olijvensalade wordt speciaal gebruikt voor de emigrantensandwich (zie diversen). Wordt de salade gebruikt als voorgerecht, hak de olijven dan minder fijn en ook de bleekselderij kan dan beter in wat grovere stukken worden gesneden. Soms kunnen ook een tweetal lente-uitjes aan de olijvensalade worden toegevoegd. Het muntblad kan eventueel vervangen worden door bladpeterselie inclusief de steeltjes. Die steeltjes geven wat extra beet en veel smaak.

voor circa 400 gram:

250 gram ontpitte groene olijven
3-4 eetlepels kappertjes op azijn, uitgelekt
1 grote teen knoflook, gepeld
125 gram bleekselderij, fijngesneden
3 eetlepels fijngesneden muntblad
1 1/2 eetlepel gedroogde oregano (facultatief)
1 1/2 eetlepel vers citroensap
3 eetlepels lijfolie extra vergine
vers gemalen zwarte peper

Hak olijven, kappertjes en knoflook middelfijn. Vermeng dit met fijngesneden bleekselderij en muntblad. Roer de oregano er goed door en vervolgens citroensap en olijfolie. Breng de salade definitief op smaak met zout en zwarte peper. Laat de olijvensalade een uur (of langer) staan zodat de smaken zich goed met elkaar kunnen vermengen.