tutto RISOTTO

TUTTO RISOTTO is een compleet kookboek over risotto dat  sedert verschijning in november 2013 vier drukken heeft gekregen. Vrij Nederland maakte in 2014 een selectie van de 15 meest grensverleggende kookboeken van dat jaar en daar was Tutto Risotto ook bij! De selectie betrof acht vertaalde en zeven oorspronkelijk Nederlandse kookboeken.

Op de site van FlavorFlav.com stond in 2016 een interview met Chef Robert Kranenborg. Gevraagd welk kookboek bij iedereen in de kast moet staan, antwoordde hij:’Iedereen die graag zelf kookt, raad ik het boek Tutto Risotto van Florine Boucher aan. Mensen denken vaak risotto te kunnen maken, maar het is nog niet zo simpel om zo’n klasieker perfect op tafel te zetten’.


GOED NIEUWS. Tutto Risotto wint de Pomo d’Oro 2018 vakjuryprijs voor het beste Italiaanse kookboek van de afgelopen 15 jaar.

Dat werd bekend gemaakt op de eerste dag van het 15e  Italië Evenement op Kasteel De Haar. Een grote verrassing voor mij.

Maar nog beter nieuws is dat vijf jaar na verschijning van Tutto Risotto er een 5e druk komt! Daar hebben liefhebbers van risotto, die de afgelopen 18 maanden op deze site een pro forma bestelling plaatsten voor een herdruk – zo die er zou komen – met spanning op gewacht. Maar nu is het zover. Half juni zal de herdruk verschijnen in een bescheiden oplage. Om die reden is Tutto Risotto alleen verkrijgbaar via deze website teneinde de oorspronkelijke prijs van 29,50 euro te kunnen handhaven. De 5e druk is dus niet verkrijgbaar in de boekhandel noch via Bol.com.

De mensen die een pro forma bestellingen plaatsten op deze site hebben reeds twee weken geleden een bevestiging van hun bestelling ontvangen per e-mail. Maar nieuwe bestellingen kunnen natuurlijk nog steeds worden geplaatst via de bestelknop onderaan dit bericht. Een gesigneerd exemplaar is mogelijk mits dat wordt aangegeven bij de bestelling. Het boek wordt als brievenbuspakje verzonden (samen met de nota). De prijs van Tutto Risotto is 29,50 excl. verpakkings- en portokosten van 4,50 euro.


Lees op de homepage hoe recensenten oordeelden over Tutto Risotto. Ook Jill Norman, de Engelse uitgever, grondlegger van de Penguin Cookery Library in de UK, food writer en beheerder van de culinaire nalatenschap van Elizabeth David, is zeer enthousiast over Tutto Risotto. Zij woonde enige jaren in Nederland en kan derhalve Nederlands lezen en de inhoud van het boek goed doorgronden. 

Louise O. Fresco heeft het boek een sfeervol voorwoord meegegeven waarin ze onder meer schrijft: ‘Heerlijk dat er nu een boek is dat zoveel vertelt over risotto, voor iedereen die van koken houdt en iets wil weten van de oorsprong van gerechten. Niet alleen weet Florine Boucher echt hoe je risotto moet koken en demonstreert ze alle fasen in het proces.  Tutto Risotto vertelt het verhaal over voedsel zoals ik het graag wil zien, van grond tot mond, van boer tot consument, met inbegrip van de geschiedenis, de anekdotes, en de botanie van rijstrassen en risottorassen….’

Lees hieronder meer over de inhoud van TUTTO RISOTTO en bekijk bijgevoegde receptpagina als voorproefje.

Er staan in TUTTO RISOTTO 80 recepten voor traditionele risotti zoals  bewoners van de Povlakte die thuis maken. Van risotto met witte asperges en kaneel, met gebakken uien en verse worst of met zoute ansjovis en zwarte olijven tot risotto met preicrème en eekhoorntjesbrood – de favoriet van vier natuurwachters van een vogelreservaat op een eilandje in de rivier Sesia in de regio Piemonte.

In  komt onder meer de rijstcultuur in de Povlakte aan de orde, rijstveredeling door boeren, de beste rijstvariëteiten voor risotto, hun wisselend kookgedrag en de zes verschillende kooktechnieken voor dit verrukkelijke Italiaanse rijstgerecht. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

Er is aandacht voor het schoonmaken van vers eekhoorntjesbrood of zeekat, het samenstellen van Italiaans worstvlees en de rol van ‘prete’ – het gevulde rolletje zwoerd in risotto met kievitsbonen en rode wijn. Aangezien risotto altijd met bouillon wordt gekookt, staan er maar liefst vijftien recepten in voor bouillons van diverse smaken. Slechts één risotto in Italië wordt traditioneel met water bereid en die is niet te versmaden.

Het boek bevat enkele informatieve stukjes over onder andere Parmigiano Reggiano, het Kikkerfestijn of de zoektocht naar de ware smaak van La Panissa, een verbijsterend lekkere risotto die niet voor niets de specialiteit is van de belangrijkste rijst verbouwende provincie van Italië. En er staat een geschreven portret in van Domenico Marchetti (1903-1983), de rijstveredelaar en selecteur met het vermaarde kwekersoog die de ‘aartsvader’ is van de  succesvolle rijstvariëteit Arborio.

Het boek is rijk geïllustreerd in zwart/wit met historische foto’s van de Italiaanse rijstteelt, oude gravures en sfeervolle plaatjes van ingrediënten. Een bijzonder kookboek!