tutto RISOTTO

TUTTO RISOTTO is een compleet kookboek over risotto dat  sedert verschijning in november 2013 vier drukken heeft gekregen. Vrij Nederland maakte in 2014 een selectie van de 15 meest grensverleggende kookboeken van dat jaar en daar was Tutto Risotto ook bij! De selectie betrof acht vertaalde en zeven oorspronkelijk Nederlandse kookboeken.

Op de site van FlavorFlav.com stond in 2016 een interview met Chef Robert Kranenborg. Gevraagd welk kookboek bij iedereen in de kast moet staan, antwoordde hij:’Iedereen die graag zelf kookt, raad ik het boek Tutto Risotto van Florine Boucher aan. Mensen denken vaak risotto te kunnen maken, maar het is nog niet zo simpel om zo’n klasieker perfect op tafel te zetten’.

Na vier drukken is Tutto Risotto sedert eind oktober 2016 helaas uitverkocht.

Ook bestellingen bij de auteur voor een gesigneerd exemplaar zijn niet meer mogelijk. Echter, een herdruk is in overweging mits daarvoor voldoende belangstelling blijkt. Daartoe kunnen geïnteresseerden via de bestelknop onderaan deze tekst een pro forma bestelling plaatsen. Na een half jaar wordt bij voldoende gebleken interesse eventueel tot een herdruk (5e druk) besloten. De prijs van Tutto Tisotto blijft Euro 29,50. Zodra de beslissing voor een herdruk is gevallen worden degenen die een pro forma bestelling plaatsten nader geinformeerd en gevraagd om een bevestiging.

Lees op de homepage hoe recensenten oordeelden over Tutto Risotto. Ook Jill Norman, de Engelse uitgever, grondlegger van de Penguin Cookery Library in de UK, food writer en beheerder van de culinaire nalatenschap van Elizabeth David, is zeer enthousiast over Tutto Risotto. Zij woonde enige jaren in Nederland en kan derhalve Nederlands lezen en de inhoud van het boek goed doorgronden. 

Louise O. Fresco heeft het boek een sfeervol voorwoord meegegeven waarin ze onder meer schrijft: ‘Heerlijk dat er nu een boek is dat zoveel vertelt over risotto, voor iedereen die van koken houdt en iets wil weten van de oorsprong van gerechten. Niet alleen weet Florine Boucher echt hoe je risotto moet koken en demonstreert ze alle fasen in het proces.  Tutto Risotto vertelt het verhaal over voedsel zoals ik het graag wil zien, van grond tot mond, van boer tot consument, met inbegrip van de geschiedenis, de anekdotes, en de botanie van rijstrassen en risottorassen….’

Lees hieronder meer over de inhoud van TUTTO RISOTTO en bekijk bijgevoegde receptpagina als voorproefje.

Er staan in TUTTO RISOTTO 80 recepten voor traditionele risotti zoals  bewoners van de Povlakte die thuis maken. Van risotto met witte asperges en kaneel, met gebakken uien en verse worst of met zoute ansjovis en zwarte olijven tot risotto met preicrème en eekhoorntjesbrood – de favoriet van vier natuurwachters van een vogelreservaat op een eilandje in de rivier Sesia in de regio Piemonte.

In  komt onder meer de rijstcultuur in de Povlakte aan de orde, rijstveredeling door boeren, de beste rijstvariëteiten voor risotto, hun wisselend kookgedrag en de zes verschillende kooktechnieken voor dit verrukkelijke Italiaanse rijstgerecht. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

Er is aandacht voor het schoonmaken van vers eekhoorntjesbrood of zeekat, het samenstellen van Italiaans worstvlees en de rol van ‘prete’ – het gevulde rolletje zwoerd in risotto met kievitsbonen en rode wijn. Aangezien risotto altijd met bouillon wordt gekookt, staan er maar liefst vijftien recepten in voor bouillons van diverse smaken. Slechts één risotto in Italië wordt traditioneel met water bereid en die is niet te versmaden.

Het boek bevat enkele informatieve stukjes over onder andere Parmigiano Reggiano, het Kikkerfestijn of de zoektocht naar de ware smaak van La Panissa, een verbijsterend lekkere risotto die niet voor niets de specialiteit is van de belangrijkste rijst verbouwende provincie van Italië. En er staat een geschreven portret in van Domenico Marchetti (1903-1983), de rijstveredelaar en selecteur met het vermaarde kwekersoog die de ‘aartsvader’ is van de  succesvolle rijstvariëteit Arborio.

Het boek is rijk geïllustreerd in zwart/wit met historische foto’s van de Italiaanse rijstteelt, oude gravures en sfeervolle plaatjes van ingrediënten. Een bijzonder kookboek!



Geselecteerde recepten
FRISSE PRUIMENCOMPOTE IN GELEI

Voor 6 porties: 375 gram smaakrijke blauwe pruimen 2 platte perziken 60 gram suiker 1/2 biologische citroen 3/4 dl droge witte wijn 2 1/2 dl...

PESTO DI PRÀ

Prà was  eeuwen geleden een gehucht langs de kust van Ligurië. Het achterland bestond uit stijl heuvelland met uitgehakte terrassen in de hellingen. Op...

OLIJVENSALADE

Deze frisse olijvensalade wordt speciaal gebruikt voor de emigrantensandwich (zie diversen). Wordt de salade gebruikt als voorgerecht, hak de olijven dan minder fijn en...

FRISSE ABRIKOZENJAM

In de maanden juni, juli en augustus zijn bij Turkse en Marokkaanse winkels volop abrikozen verkrijgbaar tegen een zeer redelijke prijs. Koop in het...

SPELTBROODJE ZONDER KNEDEN

Voor dit broodje van volkoren speltmeel hoeft het deeg niet met de handen te worden gekneed, noch te worden bewerkt door deeghaken van keukenmachines...

ZEEUWSE RISOTTO MET MOSSELEN EN ZEEKRAAL

Italianen eten Mediterrane mosselen (Mytilus galloprovincialis), een soort die tegenwoordig voornamelijk door hang cultuur langs de Adriatische kust wordt ver kregen.

In Nederland worden zogenoemde Zeeuwse...