tutto RISOTTO

TUTTO RISOTTO is een compleet kookboek over risotto, een Italiaans rijstgerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Povlakte in Noord-Italië. Sedert verschijning in november 2013  heeft het boek zes drukken gekregen. Vrij Nederland maakte in 2014 een selectie van de 15 meest grensverleggende kookboeken van dat jaar.  De selectie betrof acht vertaalde en zeven oorspronkelijk Nederlandse kookboeken. Tutto Risotto behoorde tot één van die zeven grensverleggende kookboeken van eigen bodem!

EEN MUST VOOR THUISKOKERS
Op de site van FlavorFlav.com stond in 2016 een interview met Chef Robert Kranenborg. Gevraagd welk kookboek bij iedereen in de kast moet staan, antwoordde hij:’Iedereen die graag zelf kookt, raad ik het boek Tutto Risotto van Florine Boucher aan. Mensen denken vaak risotto te kunnen maken, maar het is nog niet zo simpel om zo’n klassieker perfect op tafel te zetten’.


DE POMO d’ORO
In juni 2018 kreeg Tutto Risotto de Pomo d’Oro 2018 vakjuryprijs  voor het beste Italiaanse kookboek van de afgelopen 15 jaar van een Nederlandse auteur. Dat werd bekend gemaakt op de eerste dag van het 15e  Italië Evenement op Kasteel De Haar.

DE 6e DRUK
In juli 2021 is een 6e druk verschenen zodat Tutto Risotto – een bijzonder mooi geïllustreerd standaardwerk over risotto – verkrijgbaar blijft. Tevens is  Tutto Risotto voortaan alleen verkrijgbaar via deze website; het boek wordt niet meer verkocht via de boekhandel of bol.com.

De verkoopprijs voor dit 320 pagina’s tellende boek is wegens verhoogde papierprijzen vanwege schaarste verhoogd naar 35,00 euro exclusief 4,85 euro verzendkosten  als brievenbus pakje of 7,65 euro als postpakket met Track & Trace.

Bestellingen kunnen  worden geplaatst via de bestelknop onderaan dit bericht. Een gesigneerd exemplaar met speciale opdracht is mogelijk mits dat wordt aangegeven bij de bestelling.
Let op! Via bol.com, boekwinkeltjes.nl en andere sites voor tweedehands (kook)boeken worden exemplaren van voorgaande drukken van Tutto Risotto aangeboden tegen absurd hoge prijzen (soms ruim boven de 100 euro). Tenzij u een verzamelaar bent van eerste drukken, kunt u beter via deze website een gloednieuw exemplaar bestellen.


Lees op de homepage hoe recensenten oordeelden over Tutto Risotto. Ook Jill Norman, de Engelse uitgever, grondlegger van de Penguin Cookery Library in de UK, food writer en beheerder van de culinaire nalatenschap van Elizabeth David, is zeer enthousiast over Tutto Risotto. Zij woonde enige jaren in Nederland en kan derhalve Nederlands lezen en de inhoud van het boek goed doorgronden. 

prof.dr.ir. Louise O. Fresco, voormalige voorzitter Raad van Bestuur Wageningen University & Research heeft het boek een sfeervol voorwoord meegegeven waarin ze onder meer schrijft: ‘Heerlijk dat er nu een boek is dat zoveel vertelt over risotto, voor iedereen die van koken houdt en iets wil weten van de oorsprong van gerechten. Niet alleen weet Florine Boucher echt hoe je risotto moet koken en demonstreert ze alle fasen in het proces. Tutto Risotto vertelt het verhaal over voedsel zoals ik het graag wil zien, van grond tot mond, van boer tot consument, met inbegrip van de geschiedenis, de anekdotes, en de botanie van rijstrassen en risottovariëteiten….’

Lees hieronder meer over de inhoud van tutto RISOTTO en bekijk bijgevoegde receptpagina als voorproefje.

Er staan in Tutto Risotto 80 recepten voor traditionele risotti zoals  bewoners van de Povlakte die thuis maken..  Zoals bijvoorbeeld een verfijnde risotto met witte asperges en kaneel of met gebakken uien en verse Italiaanse varkensworst voor liefhebbers van Italiaasnse salsiccia, en natuurlijk met zoute ansjovis en zwarte olijven voor wie houdt van dat bijzondere visje (lees Petra Possel’s kookboek over de ansjovis) tot risotto met preicrème en eekhoorntjesbrood – de favoriet van vier natuurwachters van een vogelreservaat op een eilandje in de rivier Sesia in de regio Piedmonte.

Behalve al die leuke recepten is er ook aandacht voor bijzondere Italiaanse ingrediënten, de rijstcultuur in de Povlakte , rijstveredeling en de geschiedenis van de wereldberoemde Arborio rijst, het koningskind onder de rijstvariëteiten voor risotto. Ook het wisselend kookgedrag van de diverse rijstvariëteiten en de zes verschillende kooktechnieken voor dit verrukkelijke rijstgerecht worden uitgebreid behandeld. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

Bij de voorbereidende werkzaamheden komen onder andere het schoonmaken van vers eekhoorntjesbrood of zeekat aan de orde, of het samenstellen van lekker Italiaans worstvlees en de bijzondere  rol van de ‘prete’ – het gevulde rolletje zwoerd in risotto met kievitsbonen en rode wijn – dat van zwoerd een delicatesse maakt die lekkerbekken niet willen missen.

Aangezien risotto altijd met bouillon wordt gekookt, staan er maar liefst vijftien recepten in voor bouillons van diverse smaken. Slechts één risotto in Italië wordt traditioneel met water bereid en die is niet te versmaden.

Het boek bevat informatieve stukjes over onder andere Parmigiano Reggiano, het Kikkerfestijn of La Panissa, een uitzonderlijk  lekkere risotto die niet voor niets de specialiteit is van de provincie Vercelli – het belangrijkste rijstverbouwende gebied van Italië in de Povlakte. Ook staat er een geschreven portret in van Domenico Marchetti (1903-1983), de rijstveredelaar en selecteur met het vermaarde kwekersoog die de ‘aartsvader’ is van de  meest succesvolle rijstvariëteit van Italië: Arborio.

Het boek telt 320 pagina’s en is rijk geïllustreerd in zwart/wit met historische en eigentijdse foto’s van de Italiaanse rijstteelt, met prachtige oude gravures en sfeervolle afbeeldingen van ingrediënten. Tutto Risotto is niet alleen een bijzonder kookboek maar het wordt inmiddels beschouwd als hèt standaardwerk over risotto!

Voornaam
Achternaam
E-mail
Aantal exemplaren?
Graag hier het adres vermelden waar het boek naartoe moet worden gezonden.
Terug naar boven