Polenta is maïspuree van zowel fijn als grof gemalen gele maïs. Maïsmeel wordt in Italië over het algemeen aangeduid met farina gialla – al bestaat er ook wit maïsmeel dat in Italië minder wordt gebruikt. In de 16e eeuw noemden Italianen maïsmeel granturco, een afgeleide van grano turco dat Turks graan betekent. Voedingsmiddelen die van overzee kwamen en als exotisch werden beschouwd kregen in die tijd van Italianen de toevoeging ‘Turks’. Lees Verder“POLENTA”
Categorie: Hoofdgerechten
MOKSI ALESI MET GEROOKTE MAKREEL
Moksi alesi is een Surinaams-Chinees gerecht van gemengd vlees met rijst. Maar het gerecht kan ook met vis worden gemaakt, liefst met gerookte of gezouten vis. Van een Surinaamse wier man geen vlees wil eten (jazeker, er bestaan Surinaamse mannen die geen vlees eten !) leerde ik Moksi alisi met …
RAGÙ ALLA BOLOGNESE
Het driespan van fijngehakte (rode) ui, bleekselderij en peen wordt in de Italiaanse keukens een battuto di verdure genoemd. Dit specifieke mengsel van fijngesneden smaakrijke, harde groenten vormt altijd de aanzet voor een ragù Bolognese, de vleessaus die in Bologna over tagliatelle wordt geserveerd. Deze saus is dé classic als …
FRICASSÉE DE VEAU AUX ASPERGES
Witte asperges vind ik persoonlijk nog steeds het lekkerst als ze als gerecht op zichzelf worden gegeten samen met gewelde roomboter en hardgekookte eieren. Maar om witte asperges eens anders te serveren, is deze lichtgebonden fricassee van kalfsvlees en witte asperges ook heel verrukkelijk. Het gerecht is makkelijk voor te …
FARCEMENT
Farcement is een klassiek boerengerecht uit de Haute Savoie dat bestaat uit varkensvlees, aardappelen en gedroogde vruchten. Het recept hiervoor kreeg ik van een bevriende Française die ik al mijn hele leven ken en wier familie al vele generaties in de Val Montjoie woont. De samenstelling van farcement kan van …
PAPPARDELLE AI GAMBERI
Van pastelschilder Onno Boerwinkel kreeg ik ooit een steengoed recept voor brede lintmacaroni met grote garnalen. Boerwinkel is een pastellist die prachtig werk maakt. Maar hij is ook een uitstekende koker en het rijke leven van eten en drinken heeft altijd zijn belangstelling. Dat blijkt vooral uit zijn pastels van …
VLAARDINGSE GEHAKTBALLEN
Van een vriendin leerde ik de kneepjes van haar onovertroffen Vlaardingse gehaktballen. Gezeten op een kruk in haar keukentje, keek ik toe hoe ze te werk ging en schreef het allemaal 0p in een notitieboekje. Ik was echt op les. Het grappige is dat deze vriendin in haar directe kringen …
VERBORGEN SCHNITZEL
Bij het paneren van een Wiener Schnitzel schiet er meestal wat losgeklopt ei over. Welnu, voor een verborgen schnitzel wordt dat restje ei ook benut door er een dunne omelet van te bakken waaronder de Schnitzel wordt verborgen. Zo gaat er niets verloren van het ei: boeren zuinigheid. Wie verstandig …
KIP IN DE PAN MET TOMATEN
Goede stukken kip samen met lekkere Italiaanse saustomaten in de pan, dat is een traktatie. Het is een eenvoudig te bereiden gerecht wat aangeeft dat goede ingrediënten de basis zijn van een lekker gerecht – hoe eenvoudig ook. Bij gebrek aan verse San Marzano tomaten kunnen ook San Marzano’s uit …
GEVULDE KERSTKIP
Kip met de kerst is een Nederlandse traditie die enigszins in de vergetelheid is geraakt. Kalkoen heeft kip de laatste jaren van de kerstdis verdreven. Maar een kip die een goed leven achter de rug heeft, d.w.z. dat ze niet te snel tot wasdom is gekomen, goed voer en bewegingsvrijheid …