KIP IN DE PAN MET TOMATEN

Goede stukken kip samen met lekkere Italiaanse saustomaten in de pan, dat is een traktatie. Het is een eenvoudig te bereiden gerecht wat aangeeft dat goede ingrediënten de basis zijn van een lekker gerecht – hoe eenvoudig ook. Bij gebrek aan verse San Marzano tomaten kunnen ook  San Marzano’s uit blik worden gebruikt. Het zijn  grote, langgerekte tomaten die eindigen in een pieperig puntje. Op het blik moet hun naam zijn vermeld samen met het DOP keurmerk dat de herkomst van deze tomaten garandeert.

Voor 2 personen:

olijfolie extra vergine
50 gram pancetta, in luciferdunne reepjes
100 gram ui, gepeld en fijngesneden
4 (biologische) kipkarbonades of 2 bouten
zout en zwarte peper
1 dl droge witte wijn
2 San Marzano’s, ontveld
1 handje kleine zwarte olijven met pit
2 theelepels gedroogde oregano

Worden er kippenbouten gebruik, hak ze dan doormidden zodat 2 karbonades en 2 drumsticks worden verkregen. Verhit 2½ eetlepel olijfolie en fruit hierin ui en reepjes pancetta al roerend op halfhoog vuur tot de ui zacht en geurig is en de pancetta enigzins uitgebakken (niet krokant laten worden). Schuif ui en spek in een cirkel naar de rand van de pan en leg de stukken kip in de hete olie en bestrooi ze dun met zout. Voeg zo nodig nog wat olie toe.

Fruit de kip rondom aan tot de stukken een kleurtje hebben gekregen. Blus de pan af met de wijn en laat deze vrijwel geheel inkoken. Snijd intussen de San Marzano’s  in stukjes. Zodra de wijn is ingekookt, kunnen de tomaten bij de kip in de pan samen met olijven en oregano. Laat het geheel op laag vuur in gesloten pan 20 minuten stoven, of tot de kip goed gaar is en een smaakrijke saus van botergare stukjes tomaat is verkregen. Breng het gerecht definitief op smaak met zout en maal er nog wat peper over. Serveer de kip met bijtgaar gekookte tagliatelle of Franse eiernoedels en hussel die door de smaakrijke saus.

Terug naar boven