Polenta is maïspuree van zowel fijn als grof gemalen gele maïs. Maïsmeel wordt in Italië over het algemeen aangeduid met farina gialla – al bestaat er ook wit maïsmeel dat in Italië minder wordt gebruikt. In de 16e eeuw noemden Italianen maïsmeel granturco, een afgeleide van grano turco dat Turks graan betekent. Voedingsmiddelen die van overzee kwamen en als exotisch werden beschouwd kregen in die tijd van Italianen de toevoeging ‘Turks’. Lees Verder“POLENTA”
Categorie: Bijgerechten
KROKANTE POLENTA
Plakjes krokant gebakken polenta zijn heel geschikt om als bijgerecht te serveren bij vlees, vis, groente of gesauteerde paddenstoelen. Beschouw plakjes krokante polenta als alternatief voor gebakken aardappels. Ook bij een rins aangemaakte rauwkostsalade past zo’n warm stukje krokante polenta erg goed: de bekoring van twee uitersten op het bord. …
SURINAAMS ZOETZUUR VAN KOMKOMMER
Zoetzuur van komkommer is onmisbaar bij Moksi Alesi dat meestal met varkensvlees wordt gemaakt. Maar met gerookte makreel (zie hoofdgerechten met vis) is dit Surinaamse gerecht verrassend lekker en heel eenvoudig te bereiden. Er wordt altijd zoetzuur van komkommer bij Moksi Alesi gegeten, als tegenhanger van het vette varkensvlees of …
SNIJBIET OP ITALIAANSE WIJZE
Snijbiet is een bladgroente die helaas uit het reguliere Nederlandse assortiment van verse groenten is verdwenen. Dankzij mediterrane migranten in Nederland die graag hun culinaire cultuur vasthouden, zijn allerlei onbekende en verdwenen groenten gelukkig verkrijgbaar geworden in Turkse en Marokkaanse winkels. De laatste jaren is er ook snijbiet verkrijgbaar bij de betere groentekramen op biologische markten.
PATATTEN MET PETERSELIE
De grap van deze patatten is dat ze gekookt zijn maar er op het eerste gezicht enigszins uitzien als gefrituurde, dikke patatten. Misschien is het een idee om kinderen geen gefrituurde patat bij de maaltijd te geven maar deze gekookte patatten op hun bord te scheppen. Ze zijn snel te …