PATATTEN MET PETERSELIE

De grap van deze patatten is dat ze gekookt zijn maar er op het eerste gezicht enigszins uitzien als gefrituurde, dikke patatten. Misschien is het een idee om kinderen geen gefrituurde patat  bij de maaltijd te geven maar deze gekookte patatten op hun bord te scheppen. Ze zijn snel te maken van grote aardappels die in een handomdraai tot dikke patatten worden gesneden. Daarna is het een fluitje van een cent. De gekookte patatten kunnen als bijgerecht worden geserveerd maar ook als salade waaraan eventueel nog wat groene sla kan worden toegevoegd. Ze zijn ideaal om te combineren met een visje, gebakken biefstuk of gegrilde koteletjes. Er komt aan deze gekookte patatten geen mayonaise te pas maar slechts enkele eetlepels olijfolie extra vergine en wat fijngesneden peterselie waarmee ze heel bescheiden worden aangemaakt

voor 2-3 personen:

6 middelgrote aardappels (vastkokers)
zout
olijfolie extra vierge
grof zeezout en zwarte peper
volle hand fijngesneden peterselie
Schil de aardappels met een dunschiller. Halveer ze over de lengte en snijd beide helften nogmaals over de lengte in  vier of vijf lange wiggen. Zijn de aardappels erg groot, snijd ze dan eerst over de lengte in drie gelijke delen en vervolgens in wiggen.

Kook de patatten in ruim kokend en licht gezouten water in circa 8 minuten gaar. Giet ze af en en doe ze terug in de nog warme pan. Hussel ze snel om met enkele eetlepels ‘rauwe’ olijfolie. Maal er vervolgens wat zeezout en zwarte peper over, strooi de peterselie erbij en schep alles om. Serveer de warme gekookte patatten als bijgerecht.

Voor een salade worden ze na het afgieten in een schaal overgedaan en vervolgens aangemaakt met olijfolie, wat gemalen zeezout en zwarte peper en de fijngesneden peterselie. Als salade kunnen de gekookt patatten zowel lauwwarm als op kamertemperatuur worden gegeten. Altijd lekker!

Terug naar boven