Polenta is maïspuree van zowel fijn als grof gemalen gele maïs. Maïsmeel wordt in Italië over het algemeen aangeduid met farina gialla – al bestaat er ook wit maïsmeel dat in Italië minder wordt gebruikt. In de 16e eeuw noemden Italianen maïsmeel granturco, een afgeleide van grano turco dat Turks graan betekent. Voedingsmiddelen die van overzee kwamen en als exotisch werden beschouwd kregen in die tijd van Italianen de toevoeging ‘Turks’. Lees Verder“POLENTA”
Categorie: Pasta, Rijst en Polenta
RISOTTO UIT DE SNELKOOKPAN
Van de vrouw van een ambachtelijke rijstpeller leerde ik lang geleden risotto maken in een snelkookpan. Ze werkt dagelijks mee in de pellerij en moet bovendien tussen de middag voor haar gezin en een tweetal werknemers in weinig tijd een warme maaltijd op tafel zetten. De primo (eerste gang van …
PAPPARDELLE AI GAMBERI
Van pastelschilder Onno Boerwinkel kreeg ik ooit een steengoed recept voor brede lintmacaroni met grote garnalen. Boerwinkel is een pastellist die prachtig werk maakt. Maar hij is ook een uitstekende koker en het rijke leven van eten en drinken heeft altijd zijn belangstelling. Dat blijkt vooral uit zijn pastels van …