SURINAAMS ZOETZUUR VAN KOMKOMMER

Zoetzuur van komkommer is onmisbaar bij Moksi Alesi  dat meestal met varkensvlees wordt gemaakt. Maar met gerookte makreel (zie hoofdgerechten met vis) is dit Surinaamse gerecht verrassend lekker en heel eenvoudig te bereiden. Er wordt altijd zoetzuur van komkommer bij Moksi Alesi gegeten, als tegenhanger van het vette varkensvlees of de vette gerookte  makreel. De komkommer, rode uien en Spaanse pepers moeten enkele uren op smaak komen in een kruidige, zoetzure marinade. Het zoetzuur wordt pas vlak voor gebruik definitief op smaak gebracht met zout. Door eerder zout toe te toevoegen, aan de marina komt er veel vocht vrij uit de komkommer waardoor de azijn in de marinade aanzienlijk wordt verdund. Dat is uit den boze omdat de frisheid van dit zoetzuur daardoor teniet wordt gedaan.

1 groot (vers) laurierblad
2-3 eetlepels honing (of wat rietsuiker)
1-2 kruidnagels
zout
1 ¼ dl wittewijn-azijn (of kruiden-azijn)
1 middelgrote komkommer, gewassen
1 grote rode ui, gepeld
1 rode Spaanse peper


Breng 1 dl water  samen met laurier, honing, kruidnagel en 1/3 theelepel zout  in een steelpan aan de kook. Breng dit al roerend aan de kook tot de honing en het zout zijn opgelost. Giet het mengsel over in een ruime schaal enhet afkoelen.

Halveer intussen de komkommer over de lengte, verwijder de zaadjes en snijd beide helften in schuine reepjes van 1/2 cm dik.  Halveer de ui over de lengte en snijd beide helften eveneens over de lengte in dunne reepjes. Verwijder het steeltje van de Spaanse peper en snijd de peper in ringetjes. Voor minder pikant zoetzuur, kan de peper over de lengte worden opengesneden, een deel van de zaadjes verwijderd en beide helften in schuine stukjes gesneden. Maar doe het liever niet want bij Moksi Alesi hoort pikant zoetzuur.

Doe dit driespan samen met de azijn bij de afgekoelde marinade. Laat het zoetzuur enkele uren marineren zodat uien en komkommer op smaak komen. Proef vlak voor het serveren het zoetzuur en breng het naar wens verder op smaak met zout.

Terug naar boven