SNIJBIET OP ITALIAANSE WIJZE

Snijbiet is een bladgroente die helaas uit het reguliere Nederlandse assortiment van verse groenten is verdwenen.  Dankzij mediterrane migranten in Nederland die graag hun culinaire cultuur vasthouden, zijn allerlei onbekende en verdwenen groenten gelukkig verkrijgbaar geworden in Turkse en Marokkaanse winkels. De laatste jaren is er ook snijbiet verkrijgbaar bij de betere groentekramen op biologische markten.

Snijbiet laat zich goed in pasta of risotto verwerken maar de smaak van deze licht bittere groente komt het best tot zijn recht als warm  voor- of bijgerecht. Italianen eten een bijgerecht van groente of een groene salade altijd op een apart bordje. Zij willen de smaak van een contorno, zoals Italianen bijgerechten aanduiden, niet vermengen op het bord met de smaak van vis- of vlees. Zuivere smaken, dat kenmerkt de Italiaanse eetcultuur. Een contorno van snijbiet doet het ook goed als licht voorgerecht. Lauwwarm of op kamertemperatuur, net zoals het uitkomt.

 

voor 4 personen als bij- of voorgerecht:

1 bos snijbiet
olijfolie extra vergine
truffelolie (facultatief)
½ citroen
grof zeezout
halve schijfjes rauwe winterpeen (facultatief)

Bereiding: Was de groente, snijd de wortelaanzetvan de stelen weg en snijd het blad los van de stelen. Bundel het blad en snijd het in korte, smalle repen. Snijd de stelen in handzame stukjes van 3-4 cm. Kook de stelen in kokend en gezouten water in een open pan in luttele minuten tot ze nét niet bijtgaar zijn. Voeg het blad toe, roer het goed door het kokende water en geef de groente vanaf de terugkeer van het kookpunt slechts 1 minuut.

Giet de snijbiet af in een vergiet en druk het vocht er met de achterkant van een schuimspaan goed uit. Doe de snijbiet over in een ruime kom, meng er 1-2 eetlepels olijfolie extra vergine, eventueel nog een drupje truffelolie, en naar smaak een beetje citroensap door. Maal er naar smaak grof zeezout uit de molen over. Serveer de snijbiet op een platte schaal en garneer de groente desgewenst met enkele halve maantjes rauwe winterpeen of steek met een deegstekertje leuke figuurtjes uit een schijfje winterpeen. De peen geeft niet alleen contrast maar ook een ‘zoetje’voor deze licht bittere groente.

Terug naar boven