MOKSI ALESI MET GEROOKTE MAKREEL

Moksi alesi is een Surinaams-Chinees gerecht van gemengd vlees met rijst. Maar het gerecht kan ook met vis worden gemaakt, liefst met gerookte of gezouten vis. Van een Surinaamse wier man geen vlees wil eten (jazeker, er bestaan Surinaamse mannen die geen vlees eten !) leerde ik Moksi alisi met spitskool en gerookte makreel maken. Zij roerde de droog gekookte rijst op het laatst niet door het mengsel van spitskool en makreel maar serveerde de rijst er apart bij. Dat is wel zo lekker want zo kan ieder de hoeveelheid rijst die door groente en vis wordt gemengd zelf bepalen.

voor 3-4 personen:

750 gram spitskool
ruim 300 gram gerookte makreelfilet
3 eetlepels zonnebloemolie
1 middelgrote ui, gepeld en in reepjes
2 gedroogde cayennepepertjes, fijngewreven
2 schijfjes verse gemberwortel, fijngesneden
2 theelepels geroosterde Masala (Surinaamse kerriepoeder)


Halveer de spitskool en snijd de harde stronk tussen het blad weg. Snijd het blad van de spitskool in korte, smalle repen. Verdeel de makreelfilet in stukjes.

Verhit de olie in een ruime hapjespan of wok. Fruit hierin al roerend de reepjes ui samen met de cayenne en gemberwortel tot de ui zacht begint te worden. Roer de Masala erdoor en fruit die kort mee, alvorens de spitskool toe te voegen.

Roerbak de spitskool op halfhoog vuur circa 5 minuten. Voeg na de eerste minuut enkele eetlepels kokend water toe en blijf de kool omscheppen tot het vocht is verdampt en de kool geslonken en bijtgaar is.

Schep de makreel erdoor en breng het gerecht op smaak met zout. Geef hierbij droog gekookte pandanrijst, Surinaams zoetzuur van komkommer (zie diversen) en lekkere sambal, b.v. sambal met sereh.

Terug naar boven