AARDAPPELMOUSSE MET GEROOKTE MAKREEL

Het recept voor deze ‘mousse’ van gepureerde aardappels met gerookte makreel is afkomstig van mijn Italiaanse nicht, die deze Toscaanse primo piatto (eerste gang van de maaltijd)’s zomers vaak maakte. Bij een bezoek aan haar verwanten in Nederland hielp ze graag een handje in de keuken . Bij een van die bezoekjes werd ze eens geconfronteerd met gerookte makreel, een visje dat Italianen zeer waarderen. Ze greep de macht bij het aanrecht en maakte een variant op de bekende Toscaanse sformato di patate e tonno waarbij ze de tonijn uit blik verving door  gerookte makreelfilet. Beide versies van dit smaakrijke voorgerecht zijn goed voor te bereiden en laten zich bij warm weer van hun beste kant zien als er al fresco wordt gegeten, oftewel:  op een terras, balcon of boot.

Voor circa 6 porties als voorgerecht:

500 gram kruimige aardappelen, geschild
zout & versgemalen zwarte peper
2 eetlepels olijfolie
dragonazijn
5 eetlepels warme visbouillon
kappertjes (op azijn)
100 gram groene olijven, ontpit
circa 150 gram gerookte makreelfilet
2 ansjovisfilets (onder olie)
2 eetlepels fijngehakte peterselie
(zelfgemaakte) mayonaise (zie sauzen)
 
Kook de aardappels gaar in weinig water waaraan zout is toegevoegd. Giet ze af en druk ze door een pureeknijper boven een ruime kom. Roer de olie en 1 eetlepel van de azijn erdoor en zoveel van de bouillon als nodig is om een luchtige mousse te krijgen. Maal 2 eetlepels kappertjes, olijven, makreelfilet, ansjovisfilets en peterselie samen fijn in een keukenmachine. Schep het vismengsel door de aardappelmousse en breng het geheel definitief op smaak met zout, peper en zo nodig nog wat azijn opdat de mousse fris van smaak is.

Schep de mousse over  in een (vis)vorm of in een geschikte kom .Laat afkoelen en zet de vorm, afgedekt met plasticfolie, in de ijskast om door en door koud worden en enigszins op te stijven. (Tot zover eventueel de voorbereidingen.)

Los de aardappelmousse op een platte serveerschaal. Bedek de mousse met een laagje mayonaise en garneer het oppervlak met kappertjes. Snijd de aardappelmousse in dikke plakken of ferme punten.

Terug naar boven