FRISSE PRUIMENCOMPOTE IN GELEI

Voor 6 porties:
375 gram smaakrijke blauwe pruimen
2 platte perziken
60 gram suiker
1/2 biologische citroen
3/4 dl droge witte wijn
2 1/2 dl vlierbloesemsiroop
6 blanke velletjes gelatine (10 gram)

Etentjes bij nieuwe buren, brengen nieuwe smaken op de tong. Mijn gastvrouw serveerde een geweldige koude pudding op basis van haar laatste twee potten pruimenjam; ze maakte die jam ieder jaar met verrukkelijke pruimen uit de tuin van haar schoonmoeder. Die is nu dood en de pruimenbomen ook want de nieuwe eigenaar van huis en gaard zaagde alle vruchtbomen meteen om. Maar dit nagerecht leeft voort en kan ook gemaakt worden met de paars-blauwe, enigszins gepunte pruimen die in september tot ver na half oktober verkocht worden bij Turkse winkels  Zijn er geen platte perziken meer verkrijgbaar, gebruik dan het vruchtvlees van een halve perzik.

Bereiding:
Halveer pruimen en perziken, verwijder de pitten, trek het velletje af van de perziken en snijd alle vruchten in stukjes. Pers de citroen uit en snijd de schil in lange  repen. Breng vruchten, citroensap, citroenschil, suiker en witte wijn samen in een pan aan de kook. Laat de vruchten in de gesloten pan op vrij laag vuur 15 minuten stoven.

Giet de vruchten  in een bolzeef van kunststof en vang het sap op in een litermaat; laat de  gekookte vruchten (zonder erop te drukken) uitlekken. Er moet zo’n 3 dl vruchtensap zijn verkregen; houd de uitgelekte vruchten bij de hand.
Giet de vlierbloesemsiroop en het verkregen vruchtensap in een pan. Week de velletjes gelatine in koud water tot ze zacht zijn en knijp ze uit. Doe ze bij het mengsel van vruchtensap en vlierbloesemsiroop en verwarm dit al roerend  op halfhoog vuur tot de gelatine volledig is opgelost.

Verwijder de repen citroenschil uit de uitgelekte vruchtenmassa en roer dit door het mengsel van vruchtensap/vlierbloesemsiroop en gelatine.
Laat het geheel onder regelmatig omroeren afkoelen. Het wachten is nu op het moment dat dit mengsel enigszins begint te geleren. Schep het dan over in een omgespoelde puddingvorm of een bolronde beslagkom van voldoende inhoud, dek de vorm af met plastic folie en zet hem onderin de ijskast. Laat de vruchtengelei 24 uur opstijven.
Los de pudding vlak voor gebruik door hem bovenlangs voorzichtig langs de rand los te snijden en de vorm even in heet water te zetten zodat de pudding kan ‘lossmelten’ van de vorm. Leg een platte schaal (waarvan het oppervlak vochtig is gemaakt met wat water) op de vorm, keer beide tezamen om en schud het geheel totdat de pudding uit de vorm op het bord glijdt. Duw hem zo nodig voorzichtig op zijn plaats in het midden van de schaal.
Geef er met poedersuiker gezoete en lobbig geklopte slagroom bij of los geroerde Bulgaarse- Griekse of Turkse yoghurt.

Terug naar boven