KOEKJES VOOR KONINGSDAG

Het recept voor deze koekjes lijkt enigszins op dat van gommakoekjes. Maar met dat verschil dat ze anders smaken, bol zijn en eetbare oranje glitters hebben meegekregen. Ik maakte ze ooit voor Koninginnedag. Nu kunnen ze worden gebakken voor de gloednieuwe Koningsdag. De vrolijke Orange cake sparkles kocht ik jaren geleden bij een serieuze keukenwinkel die ook taartdecoraties bleek te verkopen. Gelukkig openen er de laatste tijd steeds meer gespecialiseerde winkels voor taartdecoraties. Daar is alles te vinden voor het bakken en versieren van taart, cake en koekjes. Fijne winkels zijn dat.

De benodigde oranje glitters voor deze koekjes zijn ook via internet te bestellen bij www.deleukstetaartenshop.nl. Eenmaal op  die pagina beland, moet het tabblad decoratie worden aangeklikt. Daarna de link Glans & Glitter, en vervolgens de link eetbare glitter. Omdat er meerdere fabrikanten eetbare glitters produceren moet er vervolgens gekozen worden voor het merk Wilton (linker kolom onderaan). Kies daarna de gewenste kleur.  Oranje is code 703-1308. Oef, dat is een hele tocht. Voor bakgrage types zoals ik, valt er veel te zien en te bestellen bij de webshop van deze site.

voor circa 25 stuks:

100 gram suiker
1 eetlepel sinaasappelbloesemwater
100 gram zachte roomboter
snufje zout
1 theelepel bakpoeder
1 ei
200-250 gram maïzena
Orange cake sparkles (Wilton)

Verwarm de oven voor op 180 °C.  Klop met een handmixer roomboter, suiker, sinaasappelbloesemwater en een snufje zout in een kom tot een bleek en luchtig mengsel. Klop er vervolgens het ei door. Voeg bakpoeder en maïzena toe, roer alles even door elkaar todat het niet meer stuift. Klop vervolgens het mengsel met de mixer tot een homogene massa zodat een plakkerig deeg wordt verkregen.

Neem telkens eet eetlepel vol deeg, duw het met een wijsvinger uit de lepel en rol er tussen beide handpalmen (zonder hard te drukken) balletjes ter grootte van een stuiter. Mocht het deeg toch te plakkerig zijn, roer er dan nog wat extra maïzena door. Maar het rollen blijft een kleverig werkje. Wie teveel maïzena toevoegt, kan wel makkelijker rollen maar krijgt zeer compacte koekjes die aan luchtigheid ontberen. Het juiste midden aanhouden is verstandig. Wie de koekjes meermalen bakt, krijgt handigheid in het rollen.

Leg de balletjes deeg op enige afstand van elkaar (vanwege het iets uitlopen van het deeg) op een bakplaat bekleed met een vel silicone of bakpapier. Bestrooi de deegballetjes met de oranje cake sparkles. Bak de koekjes in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze gaar zijn. Hoe compacter het deeg hoe langer de koekjes moeten bakken. Neem de bakplaat uit de oven, laat de koekjes iets bekoelen en steek ze los met een paletmes. Laat ze verder afkoelen op een taartrooster.

 

Terug naar boven