RODE UIENCOMPOTE MET VERSE LAURIER

Een compote van rode uien is een waardevol bezit in de keuken. Zo’n compote past goed bij allerlei soorten wildpaté, gebakken lever, gegrilde hamburger, gehaktballen, karbonades of in de oven gebraden varkensrollade, wilde eend of gans. Zelfs met zachte Franse of Italiaanse kazen vormt deze uiencompote een goede combinatie. Mogelijkheden te over. De compote is eenvoudig om te maken. Er is alleen wat tijd nodig om de benodigde rode uien en appels samen met enkele blaadjes verse laurier in een restje lekkere rode wijn te stoven tot een smaakrijke compote. In een gesloten pot is ze betrekkelijk lang houdbaar..

Zitten de ingrediënten eenmaal in de pan dan heeft deze uiencompote weinig aandacht nodig en kan rustig alleen worden gelaten op een laag vuur tot de gewenste consistentie is verkregen. De appels geven enige binding aan de compote evenals een fris accent. Daaraan hebben uien wel behoefte. Kortom, met weinig moeite veel moois in de pot.

voor 425 gram compote:

350 gram rode uien, gepeld en middelfijn gesneden
300 gram  moesappels, uitgeboord en geschild
3 eetlepels olijfolie extra vergine
2 blaadjes (verse) laurier
2 dl rode wijn
3 eetlepels rodewijn-azijn
2-3 kruidnagels
zout en versgemalen zwarte peper
2-3 eetlepels appelstroop


Pel de uien en snijd ze in middelfijne reepjes. Snnijd de appels in grote dobbelstenen. Verhit de olie in een stoofpan of een hapjespan met goed sluitend deksel. Smoor daarin op halfhoog vuur onder regelmatig omroeren de uien samen met de blaadjes laurier tot de uien zacht en doorschijnend worden ( niet laten kleuren).

Voeg de appels toe samen met de rode wijn, de kruidnagels, een mespuntje zout en 1 dl water. Breng het geheel aan de kook, doe het deksel op de pan en draai het vuur laag. Stoof uien en appels zo’n 2 uur onder nu en dan omroeren. Haal vervolgens het deksel van de pan, voeg de azijn toe en laat de compote inkoken tot de gewenste consistentie is verkregen.

Indien geen moesappels worden gebruikt maar een steviger appelras, dan moeten de dobbelstenen appel op het eind van de bereiding zo nodig met een vork fijn worden gedrukt zodat ze de gewenste binding wordt verkregen van de compote. Roer er tot slot appelstroop door en breng de compote definitief op smaak met zout en peper.

Terug naar boven