GOMMAKOEKJES

Surinamers bakken graag koekjes met maïzena (maïszetmeel). In Suriname wordt veel maïs geteeld waardoor maïzena een goedkoop en alom verkrijgbaar ingrediënt is. Gommakoekjes worden door Surinamers ook wel maïzenakoekjes genoemd. Maar ik vind gommakoekjes veel leuker. Die naam kregen deze koekjes denkelijk vanwege de bindkracht van maïszetmeel dat ook als eenvoudige lijm kan worden gebruikt. En lijm, dat is een plakkerig goedje zoals ouderwetse gom.

Voor 20-25 stuks:

100 gram suiker
1 eetlepel vanille-aroma
100 gram zachte roomboter
zout
1 theelepel bakpoeder
1 ei
200-250 gram maïzena
Funhagel (Baukje) of suikermuisjes

Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop met een handmixer roomboter, suiker, vanille-aroma en een snufje zout in een kom door elkaar tot een bleek en luchtig mengsel is verkregen.

Klop er vervolgens het ei door. Voeg bakpoeder en maïzena toe, roer dit even door elkaar tot alles zodanig is vermengd dat het niet meer stuift. Klop vervolgens het mengsel met de mixer tot een homogene massa zodat een plakkerig deeg wordt verkregen.

Rol van het deeg tussen beide handpalmen (zonder hard te drukken) balletjes ter grootte van een stuiter. Het rollen is een kleverig werkje dus gommakoekjes is een zeer toepasselijke benaming. Mocht het deeg toch te plakkerig zijn, roer er dan nog 1 of 1½ eetlepel extra maïzena door.  Dat vergemakkelijkt weliswaar het rollen maar het levert zeer compacte koekjes op die aan luchtigheid ontberen. Het juiste midden aanhouden is verstandig. Wie gommakoekjes meermalen bakt, krijgt handigheid in het rollen.

Leg de balletjes deeg op enige afstand van elkaar (tegen het uitlopen van het deeg) op een bakplaat bekleed met een siliconevel of met bakpapier. Hoe plakkeriger het deeg, hoe meer de balletjes zullen uitlopen tijdens het bakken; houd daar rekening mee. Druk met een natte vork zachtjes kruislings op ieder balletje zodat het wordt afgeplat en een rastermotief wordt verkregen. Bestrooi de gevormde koekjes met funhagel of suikermuisjes.

Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koekjes 15-20 minuten, of tot ze gaar zijn. Hoe compacter het deeg hoe langer de koekjes zullen moeten bakken. Neem de bakplaat uit de oven, laat de koekjes iets bekoelen en steek ze los met een mes. Laat ze uitwasemen op een taartrooster.

 

Terug naar boven