AMANDELSPIJS

Het is belangrijk voor het maken van amandelspijs olierijke amandelen te kopen. De beste amandelen zijn Siciliaanse en Spaanse amandelen die wel 60% olie bevatten. Ze zijn groot en enigszins afgeplat. Doordat ze veel olie bevatten zijn ze zeer rijk aan smaak. Dergelijke amandelen worden verkocht bij de betere notenwinkels en goede gesorteerde notenkramen op dagmarkten. Voor het maken van amandelspijs zijn geblancheerde amandelen nodig. Die kunnen worden gekocht maar het zelf blancheren van amandelen is eigenlijk wel een gezellig werkje dat weinig tijd kost.

Het blancheren van amandelen staat beschreven in het recept voor  Suleimans geroosterde amandelen, eveneens in de categorie Diversen. Met amandelspijs kan veel worden gedaan, de spijs kan lang worden bewaard, mits in een goed gesloten container bewaard in de ijskast. Recepten met amandelspijs volgen spoedig.

500 gram geblancheerde amandelen
500 gram fijne tafelsuiker
2 biologische eitjes
sap en rasp van ½ biologische citroen

Rasp de amandelen fijn in een keukenmachine met een hulpstuk voor raspen. Of gebruik zo’n leuk ouderwets amandelmolentje, dat vaak te vinden is op rommelmarkten. Een elektrische kaasmolen met fijne rasp voor harde kaas kan ook wel dienst doen als amandelrasp.

Meng de suiker door de geraspte amandelen. Klop de eitjes los en roer ze door het amandelmengsel samen met het sap en de geraspte schil van de citroen zodat een homogene massa wordt verkregen. Teneinde een fijnere structuur te verkrijgen kan de massa nog even worden gemalen in een blender.

Verpak de verkregen amandelspijs in plasticfolie en laat hem 2 weken of langer rusten in de ijskast. De spijs krijgt zo de tijd om te rijpen en goed op smaak te komen. Het rusten van amandelspijs is vooral belangrijk voor wie de spijs wil gebruiken voor banket. Voeg in dat geval nog 1 extra geklopt eitje toe.

Het laten rusten van amandelspijs is nodig om  het eierstruif in de amandelspijs tijd te geven om zich te hechten aan de suikerkristallen. Daardoor kan tijdens het bakken van banket de suiker niet vlak voor het einde van het bakproces uit de spijs lopen waardoor er een holte ontstaat tussen deeg en spijs. Goed verpakt in krimpfolie tegen uitdrogen is amandelspijs lang houdbaar in de ijskast.

Terug naar boven