ITALIAANSE EMIGRANTEN SANDWICH

Deze royaal gevulde reuzen sandwich waarmee vier of vijf personen toekunnen voor de lunch werd eind 19e eeuw door Italiaanse emigranten in New Orleans vernoemd naar het Siciliaanse brood waarmee de sandwich wordt gemaakt: Mufoletta. Indertijd snakten de Siciliaanse arbeiders in langs de kust van Louisiana naar de vertrouwde smaken van thuis. Ze kochten brood bij een Siciliaanse bakker en bij een Siciliaanse kruidenier haalden ze kaas, vleeswaren, ingemaakte tomaten, paprika’s en olijven, alle geïmporteerd uit hun vaderland.

Ze aten het brood en voornoemde delicatessen apart van elkaar,  zoals dat op Sicilië gebruikelijk was. Totdat een slimme kruidenier in New Orleans, zelf ook een Siciliaanse emigrant, bedacht om zelf brood bij een Siciliaanse bakker te kopen. Hij kocht Muffoletta, rond Siciliaanse brood bestrooid met sesamzaad, en vulde de broden met de delicatessen die Italiaanse emigranten altijd bij hem kochten. Hij deed goede zaken met zijn gevulde Muffoletta, die ook bij Creolen in de stad alras in de smaak viel. Inmiddels is de voedzame Muffoletta in Louisiana een begrip geworden. Voor een picknick is deze Italiaanse emigranten sandwich ideaal.

voor 4-5 personen

olijvensalade (zie bij salades)
1 rond Turks brood met sesamzaad (Ø 20 cm)
romaine sla, gewassen en gedroogd
8 plakken Provolone piccante
1 pot geroosterde rode puntpaprika’s, uitgelekt
150 gram gesneden beenham
8-10 gehalveerde zongedroogde tomaten (in olie)
100 gram dungesneden Salami met knoflook en venkel
150 gram gesneden Mortadella
2-3 stengel-uitjes (slappe blad verwijderd)

Maak eerst de olijvensalade, zodat de smaken van de ingrediënten daarvan zich goed met elkaar kunnen vermengen.

Snijd het brood horizontaal doormidden. Verdeel de helft van de olijvensalade over de bodem van het brood en leg daarop een laag slabladeren. Beleg de sla met Provolone piccante, leg daarop de opengesneden stukken puntpaprika, daarop ham en zongedroogde tomaten, en tenslotte Salami en Mortadella.

Snijd de stengel-uitjes overdwars doormidden, halveer de stukken over de lengte en leg ze op de Mortadella. Eindig met slabladeren en de rest van de olijvensalade. Dek alles toe met de bovenste helft van het brood. Wikkel de sandwich in plasticfolie en bewaar hem tot gebruik op een koele plaats. Snijd de Muffoletta in punten en eet deze voedzame emigrantensandwich uit de hand zoals het betaamt bij een sandwich. Het is een hele kunst het beleg binnenboord te houden.

Terug naar boven