ANDERE LINZENSOEP

Soms heb je wel eens weinig zin om lang in de keuken bezig te zijn. Dan is een pan met  soep een welkome oplossing. Soep heeft in principe weinig aandacht nodig. Een linzensoep aangevuld met allerlei groenten is op een winteravond weldadige en voedzame kost. De benodigde zelf gemaakte kippenbouillon hoeft niet het struikelblok te zijn. Er zijn bouillonblokjes en in sommige huishoudens bevat de diepvries vaak wel wat bouillon, bereid op meer energieke momenten.

voor 4-5 porties:

1 liter (zelf gemaakte) kippenbouillon
250 gram groene linzen
1 middelgrote ui, gepeld en in reepjes
125 gram peentjes, geschrapt en in dikke schijfjes
200 gram geschilde knolselderij, in kleine blokjes
400 gram gepelde pruimtomaten uit blik (inclusief sap), fijn geprakt
5 hele takjes peterselie, fijngesneden
125 gram schone prei, in reepjes
2 handjes fijngesneden selderij
zout en versgemalen zwarte peper
olijfolie extra vergine
versgeraspte Parmigiano-Reggiano


Doe de eerste 7 ingrediënten in een ruime soeppan, voeg nog 3 dl koud water toe en een beetje zout en breng alles onder nu en dan roeren aan de kook. Kook linzen en groenten zo’n 40 minuten in de gesloten pan op laag vuur gaar.

Voeg na de aangegeven tijd de prei toe en kook deze krap 5 minuten mee. Draai het vuur uit onder de pan, roer het selderijgroen door de soep en breng hem definitief op smaak met zout en peper.

Serveer deze dikke linzensoep in voorverwarmde diepe borden of in grote kommen. Sprenkel aan tafel royaal olijfolie over de soep en bestrooi het gerecht tot slot met de Parmigiano-Reggiano. Geef er (geroosterd) volkorenbrood en roomboter bij.

 

Terug naar boven