ASPERGE-CRÈMESOEP

Van asperges kan een heerlijke soep worden gemaakt. Dat weet iedereen. Toch wordt het niet vaak gedaan omdat men liever de hele asperges eet met beenham, hardgekookte eieren en gewelde roomboter. En soms nog een fijn aardappeltje erbij. Maar maak toch eens deze asperge-crèmesoep. De verfijnde smaak daarvan is zeer de moeite waard. Koop geen extra dikke asperges maar een dunnere maat of neem kromme exemplaren. De stelen worden namelijk gepureerd voor de soep dus maakt het niet uit of ze mooi recht zijn. De punten worden gebruikt voor de garnering.

voor 4 personen:

240 gram witte asperges
zout en suiker
30 roomboter
30 gram patentbloem
nootmuskaat
3-4 eetlepels crème fraîche
fijn geknipte bieslook


Schil de asperges heel dun af. Snijd de punten 5 cm onder de top af en halveer ze over de lengte. Houd ze bij de hand in een vochtige doek. Snijd de rest van de  asperges in korte stukken en breng ze samen met 1 liter water, een weinig zout en een schepje suiker aan de kook. Laat ze in gesloten pan op laag vuur 20 minuten koken, of tot ze botergaar zijn. Schep de stukjes uit de pan en pureer ze boven een kom in een roerzeef (fijne schijf) tot er slechts droge en draderige schillen resteren; gooi die weg. Voeg de verkregen dunne aspergepuree toe aan het kookwater van de asperges.

Smelt de boter in een soeppan, roer de bloem erdoor en laat de verkregen roux op laag vuur circa 3 minuten garen zonder de roux te laten kleuren. Klop er van het vuur af met een garde het aspergekookvocht door en breng het mengsel al roerend aan de kook zodat een gladde en lichtgebonden soep wordt verkregen. Voeg de aspergepunten toe en laat de soep op laag vuur 10-12 minuten koken onder nu en dan omroeren, of zolang als nodig is om de aspergepunten te garen. Proef of de soep voldoende gezouten is en rasp er een vleugje nootmuskaat bij.

Neem de pan van het vuur. Roer de crème fraîche in een kommetje los samen met enkele eetlepels hete aspergesoep. Doe het verkregen mengsel terug in de pan en roer het voorzichtig door de soep. Serveer de asperge-crèmesoep in voorverwarmde diepe borden en strooi er wat bieslook over ter garnering. Geef er warme toast van wittebrood bij en roomboter.

Terug naar boven