PIKANTE PAPRIKASAUS

Wanneer er volop aanbod is van rode paprika’s die goed vlezig en rededelijk van prijs zijn, is het moment aangebroken om deze saus te maken.  Ze is tegelijk fris, pikant en heeft een zoete inslag. Dat is een lekkere combinatie. Eenvoudig om te maken en zo lekker dat de saus niet lang meegaat. Indien de saus bevalt, is het aan te bevelen er een veel grotere hoeveelheid van te maken. Stop de hete saus in schone jampotten (uitgekookt in water), sluit ze goed af en bewaar ze op een donkere plaats.

voor circa 180 gram:

300 gram vlezige rode paprika’s
75 gram ui, gepeld en gehalveerd
1 rode Spaanse peper, fijngesneden
75 gram suiker
1 dl goede rodewijn-azijn
1/4 theelepel zout

Snijd de paprika’s over de lengte in kwarten en verwijder zaadjes en witte zaadlijsten. Verwijder met een dunschiller de taaie opperhuid van de paprika’s. Snijd de stukken paprika overdwars in zeer dunne reepjes.Snijd de gehalveerde uien in flinterdunne schijfjes. Doe paprika en uien in een ruime pan en voeg de overige ingrediënten toe.

Laat alles een uur of langer in gesloten pan staan tot de suiker is gesmolten. Breng het geheel aan de kook en stoof het  op een vrij laag vuur 30-40 minuten in gesloten pan tot de paprika gaar is en het kookvocht aanzienlijk is ingekookt. Doe alles over in een hoge mengbeker. Voeg zo nodig 2-3 eetlepels water toe en maal alles met een staafmixer tot een fijne massa die nog enigszins rul is.

Doe de rulle massa terug in de pan en laat het inkoken tot een dikke saus die traag van de lepel valt. Voeg tot slot naar smaak nog wat azijn toe, proef op zout en roer de massa goed door. Vul hiermee een schone jampot en bewaar die op een koele plaats. Deze saus past goed bij gegrilde kip, gekookte of gegrilde grote garnalen of een mootje gebakken vis.

Terug naar boven