MAYONAISE

Zelf mayonaise maken is eenvoudig. Veel mensen hebben grote vrees om er zelf aan te beginnen. Maar eenmaal gemaakt, blijkt die vrees totaal overbodig. En wat is er leuker dan een kom zelfgemaakte, soepele mayonaise op tafel te zetten? Volg de beschrijving, wees geduldig en zorg dat de benodigde ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dat laatste is belangrijk, geloof me. De kans op schiften – want dat vrezen de meeste beginners – is daarmee  grotendeels bezworen.

1 eidooier (op kamertemperatuur)
vers geperst citroensap
zout & vers gemalen peper
1 theelepel mosterd (op kamertemperatuur)
1 dl olijfolie
3/4 dl zonnebloemolie

Doe de eidooier samen met 1 eetlepel citroensap, een mespuntje zout, een beetje peper en de mosterd in een ruime kom. Roer alles door elkaar tot het zout is opgelost. Klop vervolgens met een handmixer telkens een theelepel olie door het mengsel tot de olie  is opgenomen alvorens eenzelfde hoeveelheid olie toe te voegen.

Zodra de emulsie enig volume begint te krijgen, wordt de olie telkens bij kleine scheutjes tegelijk of in een heel dun straaltje toegevoegd onder voortdurend kloppen. Voeg halverwege nog een drupje citroensap toe om te vermijden dat de emulsie verzadigd raakt en gaat schiften.

Breng de mayonaise definitief op smaak met nog wat citroensap waarin zo nodig nog wat zout is opgelost. Voeg een eetlepel heet water toe om  de mayonaise te stabiliseren. Dan kan de saus lang worden bewaard zonder uiteen te vallen. En liever niet in de ijskast bewaren maar afgedekt en op een koele plaats.

Terug naar boven