FRISSE ABRIKOZENJAM

In de maanden juni, juli en augustus zijn bij Turkse en Marokkaanse winkels volop abrikozen verkrijgbaar tegen een zeer redelijke prijs. Koop in het seizoen regelmatig abrikozen en maak er deze frisse jam mee. Er worden wat partjes citroen meegekookt en er wordt relatief weinig suiker toegevoegd. Dit levert heerlijk frisse abrikozenjam op die nu eens niet dik en stijf in de pot zit maar lekker soepel is. Gebruik de jam op een toastje, geroosterde boterham, in yoghurt, kwark of als glazuur op een appeltaart.  Door het lage gehalte aan suiker is de jam vol van smaak. Veel suiker bij de vruchten levert na het koken wel meer jam op maar drukt helaas de vruchtensmaak weg. In de loop de jaren ben ik steeds minder suiker gaan toevoegen aan mijn jams. Zolang de jampotten en deksels goed in kokend water zijn uitgekookt en na het uitlekken meteen zijn gevuld met kokendhete jam, blijft de inhoud jarenlang goed. Of steriliseer de potten in de oven op 120 graden Celsius. Deze verrukkelijke abrikozenjam wordt als volgt gemaakt.

Voor 5 jampotten:

2 kg abrikozen
400 gram suiker
1 biologische citroen (overlangs gehalveerd)

Halveer de abrikozen, verwijder de pit en snijd de vruchthelften in smalle partjes. Snijd de citroenhelften in heel dunne partjes. Doe abrikozen, citroenpartjes en suiker in een lage en ruime pan, voeg 3 dl water toe en roer alles goed door elkaar. Breng dit aan de kook, draai het vuur laag en laat de vruchten met het deksel op een kiertje zo’n anderhalf uur zachtjes stoven.

Plet de abrikozen nu en dan met een vork zodat ze goeddeels uit elkaar vallen en zorg dat het vruchtvlees van de citroen tegen het eind van de bereiding loskomt van de schil en zich met de abrikozen vermengt. Zodra de jam de gewenste dikte heeft bereikt, worden de reepjes botergare citroenschil met een vork eruit gevist.

Vul de ‘schone’ jampotten met de kokendhete jam  en sluit ze. Zet de potten 5 minuten op hun kop om eventuele bacteriën op het deksel te doden. Draai ze weer om, laat ze afkoelen en plak een etiket op de potten met vermelding van vruchtsoort en datum. De reepjes citroenschil kunnen als pittig accent ook in de jam worden gelaten. Dat is een echte verrassing – voor wie het aandurft.

Terug naar boven