KNAPPERIGE WINTERSALADE

Een winterse salade van grof gesneden witlofblad in combinatie met winterpostelein is een feest. Winterharde postelein heeft knapperig, hartvormig blad aan lange stelen. De groente is in het seizoen altijd te vinden bij goede gesorteerde biologische winkels en op – markten. Om de bekoring van deze smakencombinatie te verhogen gaan er nog wat smalle reepjes gekonfijte bittere sinaasappelschil door. Die zijn te vinden bij een goede delicatessenwinkel, breed gesorteerde notenbar of zuidvruchtenkraam op dagmarkten. Vermijd bakjes met bleke stukjes `oranjesnippers’ uit de supermarkt, die smaken naar niks. In Zuid-Frankrijk (Nîmes) worden deze gekonfijte schilletjes (evenals allerlei andere gekonfijte citrusschilletjes) in de losse verkoop aangeboden. Wie daartoe in de gelegenheid is, doet er goed aan een grote zak daarvan te kopen en de schilletjes in een afsluitbare plastic bakje in de ijskast te bewaren. In suiker geconserveerde citrusschilletjes (voor allerlei bereidingen te gebruiken)  gaan heel erg lang mee, zolang ze maar geen kans krijgen uit te drogen.

300 gram (biologische) witlof
2 handjes winter postelein
35 gram gekonfijte sinaasappelschilletjes
20 gram gepelde walnoten, in stukjes
4 eetlepels grof gesneden bladpeterselie
1 1/2 eetlepel frambozen-azijn (of rodewijn-azijn)
fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
3-4 eetlepels olijfolie extra vierge
 


Snijd het stronkje van de struiken witlof iets af en snijd vervolgens de witlof vanaf de top naar onderen toe in 3 brede stukken. Haal het blad uit elkaar. Het onderste stuk van het struikje laat zich niet gemakkelijk los pellen, dus snijd dat overlangs in dunne plakjes. Snijd de sinaasappelschilletjes dwars op de draad in  korte stukjes.

Vermeng witlof, winter postelein, gekonfijte sinaasappelschil, walnoten en peterselie met elkaar in een ruime slakom. Roer voor de dressing het zout door de azijn tot het is opgelost en roer vervolgens 3 eetlepels van de olie erdoor. Proef of de dressing niet te zuur is en voeg zo nodig nog een lepel olijfolie toe. Maal tot slot wat peper bij de dressing.

Maak de salade vlak voor het serveren aan met de dressing. Voor de variatie kan 100 gram van de witlof worden vervangen door een gelijk gewicht aan mals andijvieblad, uit het bleekgele hart van de struik genomen en in duimbrede repen gesneden. De sinaasappelschilletjes kunnen voor de variatie ook vervangen worden door gekonfijte cranberries. Gebruik ik dat geval liever rodewijn-azijn voor de dressing om het zoet in de salade iets te breken.

 

Terug naar boven