MEDITERRANE SALADE MET MOZZARELLA

Geen enkel blaadje sla zit er in deze salade die is samengesteld uit ingrediënten die niet verflensen. In landen rond de noordelijke Mediterrane kust eet men graag harde rauwe groenten, verse kaas, droge  knoflookworst en rauwe verduurzaamde ham of visjes voorafgaand aan het warme gedeelte van de maaltijd. Elk op zich zijn de diverse ingrediënten verfrissend en voedzaam. In Italië behoren ze tot antipasti, in Frankrijk tot hors-d’oeuvres en in Spanje weer de entreméses. Leg een keur van voornoemde ingrediënten bij elkaar op een bordje en de Meditrerrane salade is geboren.Het is een tamelijk voedzame salade, dus houdt de porties klein als het als voorgerecht wordt geserveerd of serveer het als lunchgerecht voor  een kleiner aantal personen.

voor 2-4 personen:

1 Mozzarella di buffala
230 gram (biologische) artisjokharten uit pot (uitlek gewicht)
1/2 avocado
120 gram komkommer (ongeschild)
2-3 zoete tomaatjes (Tasty Tom)
1 lente-uitje, wortels en slappe groen verwijderd
3 eetlepels Ligurische olijfolie extra vierge
grof  zeezout & zwarte peperkorrels
2 takjes verse oregano (of gedroogde oregano)
10 harde, groene olijfjes met pit (b.v. Luques de Bize, Meeuwig & Co)
½ citroen (facultatief)

Halveer de mozzarella overlangs en snijd heide helften in plakjes. Snijd de halve avocado over de lengte in twee parten, verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in schuine plakjes. Halveer het stuk komkommer overlangs, verwijder de zaadjes en snijd de komkommer in schuine plakjes. Halveer de tomaatjes. Laat de artisjokharten goed uitlekken en snijd ze in kwarten. Snijd het lente-uitje in smalle ringetjes.

Doe alles in een ruime, tamelijk ondiepe schaal, sprenkel er snel de olijfolie over en schep alles luchtigjes om. Maal er zeezout en zwarte peper naar wens over. Ris de blaadjes van de takjes oregano af boven de salade of bestrooi de salade met wat gedroogde oregano. Schep alles nogmaals voorzichtig om. Garneer de salade met die heerlijk frisse olijfjes. Er gaat geen azijn, hoogstens een kneepje vers citroensap door deze salade.

 

Terug naar boven