FRISSE PRUIMENCOMPOTE IN GELEI
Voor 6 porties: 375 gram smaakrijke blauwe pruimen 2 platte perziken 60 gram suiker 1/2 biologische citroen 3/4 dl droge witte wijn 2 1/2 dl vlierbloesemsiroop 6 blanke velletjes gelatine (10 gram) Etentjes bij nieuwe buren, brengen nieuwe smaken op de tong. Mijn gastvrouw serveerde een geweldige pudding op basis …
VLIERBLOESEMSIROOP
Dit is het lekkerste recept voor vlierbloesemsiroop dat ik ken. Ik kreeg het ooit van een vriendin en daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor. En met mij inmiddels vele anderen. Het loont zeer de moeite er op uit te gaan om wat bloeiende schermen te plukken in het …
PESTO DI PRÀ
Prà was eeuwen geleden een gehucht langs de kust van Ligurië. Het achterland bestond uit stijl heuvelland met uitgehakte terrassen in de hellingen. Op die smalle repen grond waren akkertjes waarop groenten en kruiden werden geteeld. Volgens een oud Italiaans gezegde was Prà het land van vissers en boeren. Vooral …
POLENTA
Polenta is maïspuree van zowel fijn als grof gemalen gele maïs. Maïsmeel wordt in Italië over het algemeen aangeduid met farina gialla – al bestaat er ook wit maïsmeel dat in Italië minder wordt gebruikt. In de 16e eeuw noemden Italianen maïsmeel granturco, een afgeleide van grano turco dat Turks graan betekent. Voedingsmiddelen die van overzee kwamen en als exotisch werden beschouwd kregen in die tijd van Italianen de toevoeging ‘Turks’. Lees Verder
ABRIKOZEN-APPELTAART
De combinatie van vruchten voor deze mooi ogende vruchtentaart is afgestemd op het winterseizoen.De benodigde zoetzure appels zijn tegenwoordig altijd voorhanden
OLIJVENSALADE
Deze frisse olijvensalade wordt speciaal gebruikt voor de emigrantensandwich (zie diversen). Wordt de salade gebruikt als voorgerecht, hak de olijven dan minder fijn en ook de bleekselderij kan dan beter in wat grovere stukken worden gesneden. Soms kunnen ook een tweetal lente-uitjes aan de olijvensalade worden toegevoegd. Het muntblad kan …
KOEKJES VOOR KONINGSDAG
Het recept voor deze koekjes lijkt enigszins op dat van gommakoekjes. Maar met dat verschil dat ze anders smaken, bol zijn en eetbare oranje glitters hebben meegekregen. Ik maakte ze ooit voor Koninginnedag. Nu kunnen ze worden gebakken voor de gloednieuwe Koningsdag. De vrolijke Orange cake sparkles kocht ik jaren …
FOIE DE CANARD CHAUD AUX POIRES
Een plak gesauteerde verse lever van gemeste gans of eend is niet weg te denken uit Franse restaurants. Foie gras poêlé staat daar nog steeds op menige menukaart. Ook in de huiselijke keuken wordt er volop foie gras gegeten in Frankrijk, vooral tijdens de winterse feestdagen. In gebieden waar veel …
AARDAPPELMOUSSE MET GEROOKTE MAKREEL
Het recept voor deze ‘mousse’ van gepureerde aardappels met gerookte makreel is afkomstig van mijn Italiaanse nicht, die deze Toscaanse primo piatto (eerste gang van de maaltijd)’s zomers vaak maakte. Bij een bezoek aan haar verwanten in Nederland hielp ze graag een handje in de keuken . Bij een van …
MOKSI ALESI MET GEROOKTE MAKREEL
Moksi alesi is een Surinaams-Chinees gerecht van gemengd vlees met rijst. Maar het gerecht kan ook met vis worden gemaakt, liefst met gerookte of gezouten vis. Van een Surinaamse wier man geen vlees wil eten (jazeker, er bestaan Surinaamse mannen die geen vlees eten !) leerde ik Moksi alisi met …