GOMMAKOEKJES

Surinamers bakken graag koekjes met maïzena (maïszetmeel). In Suriname wordt veel maïs geteeld waardoor maïzena een goedkoop en alom verkrijgbaar ingrediënt is. Gommakoekjes worden door Surinamers ook wel maïzenakoekjes genoemd. Maar ik vind gommakoekjes veel leuker. Die naam kregen deze koekjes denkelijk vanwege de bindkracht van maïszetmeel dat ook als …

MARMELADE

In Groot Brittannië is marmelade het nationale beleg van de warme geroosterde boterham bij de ochtendthee. De Britten zijn zo bevoorrecht dat zij de benodigde bittere sinaasappels gedurende het seizoen overal kunnen kopen: bij de groente- en biologische winkels, op dagmarkten en de supermarkten. De betreffende Seville Oranges zijn zelfs …

KROKANTE POLENTA

Plakjes krokant gebakken polenta zijn heel geschikt om als bijgerecht te serveren bij vlees, vis, groente of gesauteerde paddenstoelen. Beschouw plakjes krokante polenta als alternatief voor gebakken aardappels. Ook bij een rins aangemaakte rauwkostsalade past zo’n warm stukje krokante polenta erg goed: de bekoring van twee uitersten op het bord. …

OESTERZWAMMEN met SALSA DI PIZZAIOLA

Napolitaanse pizzabakkers en hun witheet gestookte houtovens vormen een dankbaar onderwerp voor pastelschilder Onno Boerwinkel, die veelvuldig Italiaanse taferelen uit het dagelijks leven verbeeldt. Meer dan eens zijn Boerwinkels pastels aan eten gerelateerd. Hij maakte ooit een hele serie van de Italiaanse pizzabakker. De pizzaiolo is de ster van iedere …

Terug naar boven